Hațeg – Barajul Gura Apelor

După cazarea în Hațeg, pregătiți-vă să explorați una dintre cele mai frumoase zone ale țării.

Primul traseu pe care vi-l recomandăm vă va purta prin inima țării Hațegului.

Punctul de plecare este Muzeul Țării Hațegului, situat în centrul orașului, la doar 2 minute de Pensiunea Trident. De aici, porniți spre localitatea General Berthelot, unde veți descoperi Casa Dinozaurilor Pitici și macheta dinozaurului Dino, o reprezentare în mărime naturală a dinozaurilor ce au populat întreaga zonă a Hațegului înainte de epoca glaciară.

Părăsind satul General Berthelot, urmați drumul șerpuitor până în Densuș, localitatea în care se află una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România. Apoi nu uitați să vă abateți prin satul Peșteana, unde, într-o veche casă de lemn, nenea Antonică a strâns obiecte din lumea veche a satului și a pus bazele Muzeului Satului Hațegan.

Următoarea oprire a zilelei vă va aduce mai aproape de strămoși. La doar 15 kilometri distanță, în satul Sarmizegetusa, puteți descoperi ruinele capitalei Daciei Romane și Muzeul de Arheologie din sat. Nu zăboviți mult la Sarmizegetusa, pentru că încă mai aveți multe de descoperit în Țara Hațegului.

Este momentul să vă îndreptați privirile spre munte. Ascuns în Retezat stă barajul și lacul de acumulare de la Gura Apelor, cel mai mare de acest fel din Europa. De asemenea, la fel de ascunsă, dar plină de legende, în drumul dumneavoastră veți descoperi mănăstirea și cetatea Colț. Se spune despre această fortificație că l-a inspirat pe Jules Verne să scrie ”Castelul din Carpați”, dar aceasta nu este singura legendă din zonă.

Și pentru că mai aveți ceva timp, înainte de întoarcerea la cazare în Hațeg, porniți puțin pe Valea Dinozaurilor. Locul unde au fost descoperiți dinozaurii pitici este de o frumusețe aparte și plin de magie.

Durata traseului: 1 zi
Mijloc de transport recomandat: Autovehicul
Oricare dintre obiective poate fi vizitat independent de celelate, iar la Casa Dinozaurilor, Biserica Densuș, Sarmizegetusa și pe Valea Dinozaurilor puteți ajunge chiar și cu bicicleta.

◄ Inapoi la trasee