Hațeg – Parcul Național Retezat – Petroșani

Din Hațeg puteți accesa ușor zone de o frumusețe rară, încărcate de istorie.

Al doilea traseu pe care vi-l recomandăm vă va purta pe drumuri de munte, între file de istorie și adânc în inima pământului.

Punctul de plecare este Centrul de Informare Turistică, situat la 2 minute de Pensiunea Trident. De aici porniți spre Petroșani, însă deviați în dreptul localității Ohaba de sub Piatră pentru a urca în Retezat. Drumul vă va purta prin ținutul virșlilor, unde carnea de oaie este o adevărată delicatesă.

Prima oprire este Cetatea Medievală din Mălăiești. Fiind singurul monument istoric complet reabilitat după anul 1989, oferă turiștilor o perspectivă extrem de interesantă asupra zonei, dar și o privire asupra vieții din vremuri medievale. De aici, continuați să urcați, chiar și în momentul în care drumul nu mai este complet asfaltat, până ajungeți la Cârnic. În acest punct de intrare în Parcul Național Retezat, trebuie să lăsați mașina în spațiile amenajate și să porniți, pe jos, spre Cascada Lolaia. Urcușul nu este dificil și durează aproximativ 20 de minute. La finalul lui veți descoperi una dintre cele mai frumoase căderi de apă din România.

Dacă doriți să luați prânzul la înălțime, o puteți face la unele dintre pensiunile din zonă. Dar nu zăboviți prea mult, pentru că încă mai aveți multe de vizitat.

Întorși la drumul principal, reluați traseul spre Petroșani până ajungeți la Turnul Crivadia. Ascuns de pădure, în apropierea viaductul cu același nume, Turnul este o veche fortăreață medievală, construită de nobilii hațegani. El a fost într-o oarecare măsură reabilitat, dar mai mult decât atenție la ruine, trebuie să aveți grijă la picioare, zona fiind cunoscută ca o zonă populată de vipere.

Ultima oprire a zilei poate fi la Peștera Bolii. Deși mai puțin cunoscută, este una dintre puținele peșteri din țară ce poate fi explorată aproape în totalitate.

Durata traseului: 1 zi
Mijloc de transport recomandat: Autovehicul
Oricare dintre obiective poate fi vizitat independent de celelate.

◄ Inapoi la trasee